Rotuesittely

Coton de tuléar kääpiökoira, joka kuuluu FCI:n seurakoiraryhmään (9). Sen FCI-vastuumaa on Ranska.
Coton de tuléar on pieni bichon rotuihin kuuluva koirarotu, jonka juuret ulottuvat aina 1600-luvulle Madagaskarin saarelle. Rotu nimetty Madagaskarilla sijaitsevan Tuléarin kaupungin (tunnetaan myös nimellä Toliara) mukaan.
Coton de tuléar on 110% seurakoira, joka Ranskan siirtomaa-aikana oli Madagaskarin yläluokan koira.
Alkuperä
Coton de tuléarin alkuperää ei tarkkaan tunneta, mutta ilmeisesti ne periytyvät lyhytkarvaisista bichon tenerif -koirista, jotka rantautuivat espanjalaisten laivojen mukana Madagaskarin saarelle 1600-luvulla ja risteytyivät sittemmin myös paikallisten koirien kanssa. Rotu on siis syntynyt osittain tahattomasti, vaikka sitä on myöhemmin toki systemaattisesti jalostettu. Puolivilleistä koirista kesytettiin Madagaskarilla paikallisen yläluokan seurakoiria. 1900-luvulle asti tavalliset ihmiset eivät saaneet omistaa ollenkaan coton de tuléareja.
Eurooppaan rotu tuli ranskalaisten mukana. FCI hyväksyi rodun vuonna 1971. Kanta eri Euroopan maissa pohjautuu melko suurelta osin samoihin koiriin: Useimpien linjojen esi-isinä ovat James ja Okazaki-Pong, jotka molemmat ovat TI –coton de tuléareja eli niiden vanhempien nimiä ei ole tiedossa tai vanhemmat ei ole rotuun otettuja.
Suomeen ensimmäiset coton de tuléarit tulivat vuonna 1989. Ensimmäinen pentue Suomessa syntyi 3.5.1990 ja samana vuonna rekisteröitiin myös kaksi muuta pentuetta. Koiria on tuotu Suomeen muun muassa Belgiasta, Saksasta, Ranskasta, Hollannista ja muutamia myös Yhdysvalloista.
Luonne ja käyttäytyminen
Coton de tuléarit ovat luonteeltaan iloisia, sosiaalisia, valppaita, hauskoja ilopillereitä. Ne ovat helposti koulutettavia ja oppivat nopeasti. Niillä on halu viihdyttää ihmistä, minkä vuoksi niitä kutsutaan usein koiramaailman klovneiksi.
Helpon koulutettavuutensa, ketteryytensä, kestävyytensä sekä aktiivisuutensa ansiosta coton de tuléarin kanssa voi harrastaa monipuolisesti eri lajeja. Joiltakin coton de tuléareilta löytyy jonkin verran saalisviettiä, joten irti pidettynä alue tulisi olla koiraturvallinen.
Turkki
Coton de tuléarin turkki on rodun ylpeys ja katseenvangitsija. Turkin pääväri on valkoinen, mutta pennuilla ja nuorilla koirilla saattaa esiintyä tummempia merkkejä, jotka kuitenkin haalistuvat tai katoavat kokonaan koiran aikuistuessa. Turkki kasvaa pitkäksi ja vaatii paljon hoitoa. Coton de tuléarin pentukarva on pehmeää, mutta karvan laatu vaihtuu noin 7–8 kuukauden iässä. Jo pennusta alkaen on hyvä totuttaa koira turkinhoitoon, sillä tturkki pysyy kauniina vain säännöllisellä hoidolla, joka vaatii aikaa, säännöllisyyttä ja järjestelmällisyyttä sekä kunnolliset välineet ja turkinhoitoaineet.
Terveys
Coton de tuléar on yleisesti ottaen terve ja pitkäikäinen rotu. Terveyteen vaikuttaa myös hoito.
Kuten monilla pienillä roduilla, myös coton de tuléareilla esiintyy patellaluksaatiota eli polvinivelen rakenteelliset heikkoudet altistavat polvilumpion sijoiltaan menolle.
Silmäsairauksia esiintyy myös jonkin verran, jotka usein tulevat esille vasta vanhemmalla iällä. Jalostuskoiran silmien tulee olla perinnöllisen kataraktan, eli harmaakaihin ja PRA:n osalta astutushetkellä terveet.
Coton de tuléareilla esiintyy jonkin verran "mäyräkoirahalvausta", joka on kansanomainen termi välilevytyrälle. "Mäyräkoirahalvaus" on yleinen kondrodystrofisten koirarotujen selkäkipujen ja halvausoireiden syy. Välilevytyrän oireet riippuvat tyräytymisen nopeudesta ja voimasta ja ennuste riippuu neurologisten oireiden vakavuudesta ja kestosta sekä valitusta hoitomuodosta. Yleisesti ottaen ennuste on sitä parempi, mitä lievemmät oireet ovat.
Sairauteen on kehitetty myös IVDD-geenitesti. Testin olisi tarkoitus antaa arvio kuinka suuri mahdollisuus koiralla on sairastua välilevytyrään: N/N = normaali, N/CDDY = koiralla on pieni riski sairastua, CDDY/CDDY = koiralla on suurempi riski sairastua. Tällä hetkellä ei ole 100% luotettavaa tapaa ennustaa selkäsairauksien periytyvyyttä jälkeläisille.